45'
0'
45'
Λίγη ιστορία
#corfu_experience
Τα δύσκολα χρόνια αυτή την εποχή που τα υλικά δεν περισσεύαν η καυτερή νεραντζοσαλάτα με άγριες ρίζες βολβούς ήταν προσιτή πολυτέλεια για τους ανθρώπους αφού τα εσπεριδοειδή κρεμόντουσαν στα κλαριά χωρίς να χαλάνε για μέρες. Μπορούσαν με λίγο παστό ψάρι, ένα αλλαντικό αέρος ή μερικές ελιές, μια μπουκιά ψωμί και ελαιόλαδο να θραφούν και να αντιμετωπίζουν το κρύο και τις δυσκολίες των αγροτικών εργασιών όπως το μάζεμα τις ελιάς και την σπορά πριν μπει η άνοιξη.
#cucina_nobile
Το γλυκόξινο του καρυκεύματος, η δροσιά των εσπεριδοειδών, το γλυκανισάτο της μαραθόριζας, η αψάδα της καυτερής πιπεριάς, η όμορφη πίκρα του ελαιόλαδου και του πικραμύγδαλου σε συνδυασμό με την λιπαρότητα του ταραμά αβοκάντο δημιουργούν τέλειες μπουκιές γεμάτες εντάσεις και αφήνουν στο πιάτο το απαραίτητο ζουμάκι για να βουτήξετε ένα νόστιμο προζυμένιο ψωμί.
#μυστικά_που_μοιραζόμαστε
Αν σκεφτείτε τα υλικά που συνθέτουν το πιάτο θα καταλάβετε ότι μιλάμε για διατροφική βόμβα βιταμίνης και υπετροφή! Ρυθμίστε την ποσότητα του κρεμμυδιού και του καυτερού ανάλογα με τα γούστα σας. Μην τα φοβηθείτε η δροσιά του δυόσμου και η οξύτητα των εσπεριδοειδών θα κατευνάσουν την αψάδα τους.
Αν σας δυσκολεύει να βγάλετε τα φιλέτα μπορείτε να κόψετε τα εσπεριδοειδή σε φέτες. Αν θέλετε να το πάτε ένα βήμα παραπέρα, σωτάρετε μερικές γαρίδες ή μερικά καλαμαράκια και προσθέστε τα στο πιάτο.
1 σαγκουίνι
1 ροζ γκρέιπφρουτ
1 μανταρίνι
4 κουμκουάτ
1 μαραθόριζα
2-3 ραπανάκια
1 φρέσκο κρεμμύδι
1 κ.γ. ανθό κάπαρης
1 καυτερή πιπεριά ή λίγο καυτερό κοκκινοπίπερο
2-3 κλαράκια δυόσμο
1 πρέζα μαραθόσπορο ή γλυκάνισο
10 πικραμύγδαλα
1 πρέζα ανθό αλατιού
*μαριναρισμένες σταφίδες
*γλυκόξινο καρύκευμα
*ταραμά αβοκάντο
10 στήμονες κρόκου Κοζάνης
½ λεμόνι χυμό
1 κ.σ Κερκυραϊκό μέλι δάσους ή ανθέων
100 γρ Κερκυραϊκό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 μικρό αβοκάντο
½ σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
2 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.σ ταραμοπολτό λευκό
1 κ.σ. γλυκόξινο καρύκευμα
Αλάτι
Καυτερό κόκκινο πιπέρι ή πράσινη καυτερή πιπεριά
Για τις σταφίδες
50 γρ σταφίδες
Αγουρίδα τόση όση να τις καλύψει
Βάλτε τους στήμονες στο χυμό λεμόνι για 30 λεπτά να μουλιάσουν και να απελευθερώσουν
το άρωμα, την γεύση και το χρώμα τους. Σε ένα μπολ με την βοήθεια ενός αυγοδάρτη
ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθούν το μέλι με τον αρωματισμένο χυμό λεμόνι. Στην
συνέχεια ενσωματώνετε σιγά σιγά το ελαιόλαδο σαν να φτιάχνατε μαγιονέζα.
Βάλτε από βραδύς σε ένα βαζάκι τις σταφίδες να φουσκώσουν σε αγουρίδα
Καθαρίζετε το αβοκάντο και χτυπάτε καλά σε πολυκοπτικό μηχάνημα με όλα τα υλικά.
Δοκιμάζετε και διορθώστε αν χρειαστεί σε αλάτι καυτερό και οξύτητα. Μεταφέρετε σε
μπολ, σκεπάστε με μεμβράνη σε επαφή με τον ταραμά για να μην μαυρίσει το αβοκάντο
και διατηρείτε στο ψυγείο για το σερβίρισμα.
Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρείτε την φλούδα από το γκρέιπφρουτ και το πορτοκάλι. Με το
μαχαίρι σας κόβετε ξεκινώντας από την μια πλευρά όσο πιο κοντά στην λευκή μεμβράνη
κάθε κομματιού εσπεριδοειδών και στην συνέχεια από την άλλη. Αφαιρείτε τα φιλέτα
φροντίζοντας να πάρετε την περισσότερη δυνατή σάρκα. Καθαρίζετε και ξεχωρίζετε τα
κομμάτια του μανταρινιού. Τέλος κόβετε τα κουμκουάτ στα 4.
Κόβετε σε πολύ λεπτές φέτες το λευκό μέρος του κρεμμυδιού και ξεχωρίστε κάθε φέτα σε
ροδέλες. Κόβετε επίσης σε λεπτές φέτες την καυτερή πιπεριά. Κόψτε την μαραθόριζα και το ραπανάκι σε πολύ λεπτές φέτες. Σπάστε σε χοντρά κομμάτια τα πικραμύγδαλα.
Ξεχωρίστε τα φύλλα δυόσμου και κόψτε τους μίσχους σε μικρά κομμάτια.
Μοιράζετε στο πιάτο εναλλάξ τα φιλέτα και τα κομμάτια εσπεριδοειδών, τις φέτες
μαραθόριζα και ραπανάκι. Περιχύστε ομοιόμορφα με το γλυκόξινο καρύκευμα. Στην
συνέχεια πάνω σε κάθε φιλέτο τοποθετείτε μια ροδέλα κρεμμύδι, μία φέτα πιπεριά, ένα
κομμάτι πικραμύγδαλο, μια κάπαρη, μια σταφίδα και ένα φύλλο δυόσμο. Βάλτε τελείες
από ταραμά ομοιόμορφα στα εσπεριδοειδή. Σκορπίστε τους σπόρους μάραθο, τους
μίσχους δυόσμο και τον ανθό αλατιού.