5
25
30'
Λίγη ιστορία
Μια ωδή στο Κερκυραϊκό ελαιόλαδο και το πρωτόλαδο που με τα στοιχεία τις γαρνιτούρας, το λεμόνι, τα μυρωδικά, τα αμύγδαλα όχι μόνο παντρεύουμε αλλά τονίζουμε την ευγενή γλυκόπικρη, βοτανική, φρουτώδη και πικάντικη γεύση του.
Μυστικά που μοιραζόμαστε
Είναι ο σύγχρονος τρόπος να φτιάξεις μια βάση για ριζότο. Χωρίς τσιγάριασμα και χωρίς κρασί.
Τα πλεονεκτήματα σε αυτή την συνταγή είναι πως σε ελάχιστο χρόνο και με λίγα σκεύη φτιάχνουμε ένα φίνο, θρεπτικό, υγιεινό και οικονομικό πιάτο εστιατοριακού επιπέδου που μπορούμε να κάνουμε για περισσότερα άτομα αν έχουμε καλεσμένους ή για την οικογένεια χρησιμοποιώντας ελάχιστα θρεπτικά, αντιοξειδωτικά χωρίς γλουτένη προϊόντα.
Ο καθένας μπορεί να προσαρμόσει στα γούστα του ανάλογα και με τα προϊόντα εποχής προσθέτοντας από γαρίδες, μύδια, κολοκυθάκια, ζωμό κοτόπουλο κτλ ή σαν γαρνιτούρα για κάποιο φιλέτο ψαριού.
Ιδανικός συνδυασμός
Συνοδέψτε με ένα λευκό κρασί Ρομπόλα, Κερκυραϊκό Κακοτρύγη ή μια λεμονάτη μπύρα WEISS
Καλή απόλαυση με αυτούς που αγαπάτε.
Ετοιμάζετε το αρωματικό αφέψημα φέρνοντας το νερό με τα φύλλα ελιάς ή τα βότανα σε ελαφρύ βρασμό για πέντε λεπτά. Αφήνετε εκτός φωτιά άλλα πέντε λεπτά σκεπασμένο. Σουρώνετε και κρατάτε ζεστό για την συνέχεια.
Παράλληλα κόβετε το λεμόνι στην μέση. Ψήνετε το από την πλευρά της σάρκας σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά για 10 περίπου λεπτά να καραμελώσει. Από αυτό το λεμόνι θα χρησιμοποιήσετε το ξύσμα και το χυμό του στην συνέχεια.
Στην συνέχεια στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο και σε μέτρια εστία τηγανίζετε την κάπαρη μέχρι να γίνει τραγανή. Στραγγίζετε και κρατάτε στην άκρη σε χαρτί απορροφητικό για το τελείωμα. Σε μέτρια εστία καβουρδίζετε σε φαρδιά χαμηλή κατσαρόλα την ψίχα αμύγδαλο ανακατεύοντας συνεχώς με προσοχή να μην καούν. Αφαιρείτε και κρατάτε για το στήσιμο.
Στην συνέχεια στην ίδια κατσαρόλα, επαναλαμβάνετε την διαδικασία ξεκινώντας από κρύο σκεύος σε μέτρια εστία (χωρίς λιπαρή ουσία), βάζετε το ρύζι και ξεκινάτε σιγά σιγά να το καβουρδίζετε μέχρι να το νιώθετε αρκετά ζεστό στο άγγιγμα με το χέρι σας για να απελευθερώσει αρώματα.
Προσθέτετε την σκελίδα σκόρδο, το δαφνόφυλλο και το μισό αφέψημα. Προσθέτετε αλάτι και φρέσκο τριμμένο πιπέρι.
Ανακατεύετε τακτικά. Μόλις τραβήξει τα υγρά προσθέστε σταδιακά το υπόλοιπο ώστε να ελέγξετε τον επιθυμητό βαθμό βρασμού(να κρατάει στο δόντι).
Προσθέτετε τις λεπτές φέτες κρεμμυδάκι, ανακατεύετε και αφήνετε εκτός φωτιάς για ένα λεπτό σκεπασμένο να ξεκουραστεί. Στην συνέχεια προσθέτετε για το τελικό δέσιμο το βούτυρο ,το τριμμένο τυρί ,τον χυμό και το ξύσμα από το ψητό λεμόνι ,το ελαιόλαδο και ανακατέψτε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά, δοκιμάστε και διορθώστε αλάτι και πιπέρι αν χρειαστεί υπολογίζοντας πάντα ότι θα προσθέσετε κα άλλη ένταση από την κάπαρη και τα φιλέτα ελιάς. Αφαιρείτε το σκόρδο και το δαφνόφυλλο.
Διαλέξτε το πιάτο που θα σερβίρετε τοποθετήστε στην μέση το ρύζι και βοηθήστε να απλωθεί ομοιόμορφα χτυπώντας ελαφρά με την παλάμη από κάτω.
Γαρνίρετε με μερικά φρέσκα μυρωδικά, την τραγανή κάπαρη, τις ελιές, τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και ραντίστε με μερικές σταγόνες πρωτόλαδου ή εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου.