Συνταγές Menu Πολιτική Απορρήτου Πολιτική Cookies
Γλώσσα
image of greek flag
  • Recipes
  • Φασολάκια λαδερά με γαρίδες Ιονίου και αρμπαρόριζα
recipe time75'
recipe person4-6

Φασολάκια λαδερά με γαρίδες Ιονίου και αρμπαρόριζα

Χρόνος προετοιμασίας

15

Χρόνος μαγειρέματος

60

Συνολικός χρόνος

75'

recipe author
By
Aristotelis Megoulas

Υλικά

  • 200 γρ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Λιανολιά Κέρκυρας
  • Αλάτι ημίχονδρο Μεσολογγίου
  • 2 φύλλα αρμπαρόριζα
  • Φύλλα καλοκαιρινών μυρωδικών δυόσμο/βασιλικό/μαντζουράνα κτλ
  • Σπόρους μάραθο 1 κ.γ. κοφτό
  • Ποικιλία από φασολάκια βελόνες/καναρίνι/πλατύ/αμπελοφάσουλα/τσαουλιά/μπαρμπούνι, 1 κιλό συνολικά
  • Μία ντομάτα ώριμη
  • Μία πιπεριά πράσινη
  • Μία πιπεριά καυτερή πράσινη κέρατο
  • Ένα ματσάκι κρεμμύδι φρέσκο
  • Ένα ξερό κρεμμύδι
  • Σκόρδο, 2 σκελίδες
  • Γαρίδες Ιονίου μεσαίο η μεγάλο μέγεθος, 3-4/άτομο
  • 1 κ.γ μέλι ανθέων
  • Λεμόνι ακέρωτο χυμός και ξύσμα
1
Προετοιμασία

Πλένετε και κόβετε το κοτσανάκι από τα φασολάκια αν χρειαστεί.
Τρίβετε την ντομάτα.
Πλένετε και ψιλοκόβετε την γλυκιά πιπεριά σε μικρά κυβάκια.
Ξεφλουδίζετε και ψιλοκόβετε το ξερό κρεμμύδι στο ίδιο μέγεθος.
Κόβετε το μουστάκι, ξεπλένετε από τυχόν χώμα και κόβετε σε λεπτές φέτες το φρέσκο κρεμμυδάκι.
Καθαρίζετε και αφαιρείτε την φύτρα από το σκόρδο.
Αφαιρείτε την πανοπλία και το έντερο από τις γαρίδες.
Κρατάτε το κάτω μέρος με τα ποδαράκια χωριστά.

2
Μαγείρεμα

Ξεκινώντας από κρύο σκεύος σε φαρδιά κατσαρόλα προσθέτετε το ελαιόλαδο να καλύψει τον πάτο και προσθέτετε το σκόρδο και την πανοπλία από τις γαρίδες. Τοποθετείτε σε χαμηλή προς μέτρια εστία και αχνίζετε για τουλάχιστον πέντε λεπτά μέχρι το σκόρδο να πάρει χρυσοκίτρινο χρώμα, να γίνει κονφί και να απελευθερώσουν τα υλικά αρώματα τους στο ελαιόλαδο. Αφαιρείτε την πανοπλία από το σκεύος. Προσθέτετε τους σπόρους μάραθο, το ξερό κρεμμύδι, την γλυκιά πιπεριά, την μισή καυτερή πιπεριά μια πρέζα αλάτι και αχνίζετε για άλλα πέντε λεπτά να ιδρώσουν τα λαχανικά και να απελευθερώσει αρώματα ο μάραθος. Προσθέτετε το φρέσκο κρεμμύδι και συνεχίζετε αναδεύοντας το άχνισμα. Προσθέτετε τα φασολάκια, τον μισό χυμό λεμόνι, την τριμμένη ντομάτα, μια ακόμη πρέζα αλάτι και ελαιόλαδο αν χρειαστεί. *Αναδεύετε, σκεπάζετε και συνεχίζετε το άχνισμα σε χαμηλή προς μέτρια εστία να ιδρώσουν τα φασολάκια να μαγειρευτούν όλα μαζί κονφί στο ελαιόλαδο σε συνδυασμό με τους ατμούς της φυτικής υγρασίας που από το καπάκι ξαναπέφτουν μαζί με τα αρώματα τους μέσα στο σκεύος. Ανά πέντε λεπτά αναδεύετε και ξανά σκεπάζετε μέχρι να μαγειρευτούν αρκετά τα λαχανικά. Σε αυτό το στάδιο προσθέτετε τα φύλλα αρμπαρόριζα και το ξύσμα λεμόνι, μαγειρεύετε για άλλα πέντε λεπτά. Αναδεύετε, δοκιμάζετε, διορθώνετε σε αλάτι καυτερό αν χρειαστεί και προσθέτετε λίγο μέλι αν το κρεμμύδι με την πιπεριά δεν έχουν δώσει αρκετή γλύκα. Προσθέτετε τον υπόλοιπο χυμό λεμόνι και τοποθετείτε από πάνω τις γαρίδες. Σκεπάζετε και αφήνετε για δύο με τρία λεπτά να αχνιστούν από την θερμοκρασία και τους ατμούς. Αναδεύετε εκτός εστίας μια τελευταία φορά να χυλώσει η λεμονάτη σάλτσα του λαδερού και να δέσει με τους χυμούς από τις γαρίδες και το λεμόνι.

Τοποθετείτε στο πιάτο τα φασολάκια με μερικές γαρίδες στο πλάι, ραντίζετε με λίγο ακόμα ωμό ελαιόλαδο, μερικά φύλλα καλοκαιρινών μυρωδικών και λίγη ωμή ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά.

3
Μυστικά που μοιραζόμαστε

Εφοδιαστείτε με υπομονή εκτός από αγάπη. Μοναδικό μυστικό και για εμένα είναι να μην έχετε ποτέ βρασμό αλλά απαλό άχνισμα στο ελαιόλαδο και την φυτική υγρασία. Προσθέτετε ελάχιστο νερό μόνο αν είναι απαραίτητο.

Λουϊζα, λεμονοθύμαρο ή βασιλικός λεμόνι μπορούν να ταιριάξουν με την αρμπαρόριζα ή να την αντικαταστήσουν.

Μπορείτε να προσθέσετε ανθούς κολοκυθάκι και βλίτα στο λαδερό.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση